Energy Efficiency

joomla black Efikasno korišćenje energije podrazumijeva primjenu energetski efikasnih materijala, aparata, sistema i tehnologija koji su dostupni na tržištu, u cilju smanjenja utroška energije uz postizanje istog efekta (toplotnog, rashladnog, rasvjete, procesa kuvanja, pranja i slično). Više od 80% energije u domaćinstvu i javnim objektima potroši se na grijanje, hlađenje i potrošnu toplu vodu, a većina te energije je električna.


TRE CANNE, po svom geografskom položaju i orjentaciji, ima sve preduslove za efikasno korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i drugih resursa koje nam priroda nudi u izobilju. Imajući sve ovo u vidu, objekat je isprojektovan tako da u tehnološkom smislu podrazumijeva upotrebu najsavremenijih sistema za adekvatnu konzumaciju sunčeve energije. U takvom tehnološkom konceptu predvidjeli smo snabdijevanje apartmana, tehničkih prostorija, vešernica, restorana, poslovnih prostora, bazena itd., toplom vodom koja svoju energiju crpi direktno od sunca, u svim godišnjim dobima, uz minimalan utrošak električne enerije za eventualno dogrijevanje u vremenski nepovoljnim uslovima. Ovakav pristup je značajno redukovao upotrebu konvencionalnih bojlera, koji predstavljaju veliki udar na energetski sistem, i naravno budžet budućih korisnika. Kako svaki energetski efikasan sistem zavisi od više međusobno povezanih komponenti, mi smo otišli korak dalje u ekološki i finansijski odgovornom procesu buduće eksploatacije objekta. Naime, struktura fasadnih zidova, protivpožarnih parapeta, pregradnih zidova u pojedinačnim funkcionalnim jedinicama predviđena je kao sistem izuzetno niskog koeficijenta toplotne provodljivosti. Postavljena polustrukturalna fasada u sistemu SCHUCO ima izuzetne termoizolacione karakteristike (termičke mostove, tehnička rješenja spojeva, veza pojedinačnih elemenata i slično), dok sam paket stakla na fasadi, po performansama spada u red najboljih (visok faktor svjetlosne propustljivosti, nizak stepen solarnog faktora), što nam nudi visok stepen otpornosti na apsorpciju toplotne energije u zimskom periodu, te izuzetnu sposobnost spriječavanja toplotnih gubitaka u zimskom periodu.


Planirani „multi split sistem“ grijanja i hlađenja pojedinačnih funkcionalnih cjelina, ima izuzetan parametar efikasnosti rashladnog, odnosno grijnog ciklusa, te u velikoj mjeri doprinosi energetskoj efikasnosti objekta. Na ovaj način, kroz sintezu svih faktora koji se planiraju sprovesti, budući korisnici će imati veliku uštedu energije, kao i projektovanih materijalnih sredstava.


Prema proračunima, generisana ušteda energije, shodno svim ugrađenim sistemima, je tolika da se za planiranih 1 euro u konvencionalnom sistemu izgradnje štedi 0,68 eura. Dakle, troškovi eksploatacije objekta u planiranom intenzitetu su manji za 68% od klasičnih sistema, kakve poznajemo.


joomla black

Međutim, to nije sve. Uz efikasno korišćenje podzemnih voda, kroz instaliran sistem spoljašnjih bunara i adekvatne infrastrukture, ušteda vode iz gradskog vodovoda, za potrebe održavanja zelenila, pločnika, staza, garaža i slično, je na zavidnom nivou.


Simbioza energetski efikasnih sistema, koji su implementirani u našem objektu, pored finansijskih troškova, kao krajnji rezultat ima izuzetno smanjenje ekvivalentnih energetskih izvora (ugalj, prirodni gas), koji oslobađaju velike količine štetnih gasova ugljen monoksida, ugljen dioksida, azotnih i drugih jedinjenja (projektovano smanjenje štetnih gasova na godišnjem nivou je preko 150.000 kg ). Na ovaj način, objekat Tre Canne spada u visoku kategoriju ekološki podobnog objekta, što je u skladu sa svjetskim ekološkim tendencijama. Jednom riječju, objekat za primjer svim budućim projektima.


Svijest o očuvanju prirode, kroz smanjenje troškova i štetnih posljedica koje eksploatacija ima po naše okruženje, ovaj objekat svrstava u red savremenih i uspješnih kreacija.

Naša web stranica koristi kolačiće (cookies) za poboljšanje korisničkog iskustva. Klikom na "Prihvatam", slažete se sa korišćenjem kolačiće u skladu sa našom Politikom privatnosti. Ukoliko ne prihvatite, neke funkcije web stranice mogu biti ograničene.